8. april 2014

Sezonski koledar sadja in zelenjave

Objavil/-a Metka, označeno z , , , , , ,

Sezonski koledarPripravo hrane in prehranjevanje povezujem s prijetnim druženjem in časom, ki ga namenim sebi in svojim bližnjim. Uživanje v okusih je zame prvovrsten občutek, zato pri izbiri hrane vedno poslušam svoj notranji glas. Da je za zdravje pomembna uravnotežena in mešana prehrana, čivkajo že ptički na vejah.

Zato pripravljam jedi iz svežega sezonskega sadja in zelenjave in sem hkrati pozorna na pestrost prehranjevanja; saj se spomnite bloga o barvni lestvici sadja in zelenjave ter širokim spektrom hranilnih snovi, ki imajo znaten vpliv na naše zdravje in življenje.

 

Zakaj pa je sveže lokalno živilo zdravju bolj prijazno od tistega iz drugega konca sveta? Za hrano, ki pripotuje od daleč velja da:

  • ni pridelana v shemi kakovosti »integriran« tako kot večina  slovenskega sadja in zelenjave, zato ima ponavadi povečano uporabo sredstev za zaščito rastlin in nekaterih nujnih aditivov,
  • ima velik okoljski vpliv: povečano porabo fosilnih goriv, onesnaženje zraka, večjo količino nepotrebno uporabljene embalaže,
  • lahko vsebuje kemične snovi za zaviranje zorenja, podaljševanje trajnosti, ohranjanje barve in podobno,
  • ima zmanjšano vsebnost antioksidantov, vitamina C ter vitaminov A, B in E.

Več si lahko preberete v članku Zdrava pot-od njive do mize.

uravnotežena in mešana prehrana»Prava stvar ob pravem času« je moto, ki ga upoštevam na vseh področjih. To velja tudi za uživanje hrane: hrustljava solata, ko je vroče in sončno, zelenjavna obara, ko je hladno, jagode v juniju, brstični ohrovt v decembru. In zelje na tisoč in en način. Kislo in sveže, ko vam srce poželi. Sezonska hrana oz. živila so tista, ki so v določenem geografskem območju, času in podnebnih razmerah zrela za pobiranje oziroma spravilo z vrta ali njive. Čas obiranja je navadno skladen tudi s časom, ko je okus sadja ali zelenjave na vrhuncu. To živilom daje dodatno sočnost in  največjo vrednost hranil, ki jih le-ta vsebuje.en vpliv na naše zdravje in življenje.

To naj bi bil tudi čas, ko je določeno živilo na tržišču najcenejše in najbolj sveže.

 

Res imamo srečo, da živimo na koščku planeta, ki slovenskim pridelovalcem omogoča tudi podaljševanje sezone pridelave posameznih zelenjadnic. Celo preko celega leta, ob izkoriščanju geotermalne vode in lesne biomase, v nadzorovanih pogojih pridelave, ob pomoči naravnih plenilcev in prijaznih čmrljev za opraševanje.

Jesti sezonsko sadje in zelenjavo prinaša:

  • Boljši okus in svežino – vrhunski kuharji se strinjajo, da so sveži sezonski pridelki najokusnejši.
  • Več za manj – po mojih izkušnjah je košara sadja in zelenjave, kupljena v poletnih mesecih, tretjino cenejša kot ista košara pridelkov, kupljena izven sezone.
  • Dobro za planet – Pridelovanje sadja in zelenjave v sezoni zahteva nižje ravni umetnih snovi (pesticidi, gnojila…), ki onesnažujejo okolje in manjši vložek neobnovljivih virov energije (ogrevanje, razsvetljava…), kot v drugih letnih časih. Torej ima takšna pridelava manjši vpliv na okolje.

 

Za naše gospodinjstvo sem pripravila sezonski koledar sadja in zelenjave, da lažje sestavljam in kombiniram živila za jedilnike. Seveda lahko pride do odstopanj, glede na sorto in vrsto živil, a za osnovni pregled zadostuje. Morda bo koristil tudi vam.

  • Sezonski koledar za zelenjavo

sezonski-koledar-zelenjave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Sezonski koledar za sadje, razen za jabolka

sezonski-koledar-za-sadje

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Sezonski koledar za jabolka

sezonski-koledar-jabolka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

legenda

 

 

 

 

Priporočam uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja, lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni in okoljski pomen.
Moja prijateljica bi rekla, da tako ubijemo več muh na en mah :).

« Nazaj na seznam